Per & Alma Olssons fond 2012

Per & Alma Olssons fond 2012

Motivering till 1:a pris i Per och Alma Olssons fond 2012

Pagoden

Pagoden(2)

Byggherre: Bygg-Göta
Arkitekt: Semrén och Månsson arkitekter.

Med sitt karaktäristiska tak har Pagoden länge varit ett landmärke i staden. Efter att ha stått tom och övergiven i många år har byggnaden nu fått nytt liv.
Genom ett nästintill kirurgiskt ingrepp i husets stomme har en långsträckt ljusgård åt öster skapats. Denna ljusgård formar ett öppet samband byggnaden och löser samtidigt problemet med husets mått och volymer som annars hade gett en alltför mörk mittkärna.
Den nyskapade fasaden åt öster av återvunnet tegel är storslaget elegant och stämmer väl överens med byggnadens ursprung utan att kopiera eller förvanska. Interiören är en utsökt kombination av sobert nytänkande minimalism och en djup och äkta känsla för det som är byggnadens arv särart och ursprung.

I Pagoden förenas det gamla och det nya till en självklar och komplett harmonisk helhet. Och i detta möte uppstår den poesi som kännetecknar god arkitektur.